Fytotherapie

Fytotherapie is een therapie om met plantenmiddelen het lichaam te ondersteunen bij het herstel van gezondheidsklachten of ziektes.

Eeuwenlang wordt deze therapie al gebruikt. Door jarenlange ervaringen van mensen zelf werden er steeds meer planten gevonden die een medicinale werking hadden. Vroeger waren er geen chemische medicijnen maar werd alles met plantaardige middelen behandeld.

Vanuit deze ervaringen is de Fytotherapie nu uitgegroeid tot een meer wetenschappelijke therapie, doordat er veel onderzoek is gedaan naar de werking van de stoffen in de diverse planten. Veel reguliere medicatie heeft zijn oorsprong bij de werking van een plant. Alleen heeft de pharmaceutische industrie de werkzame plantenstoffen chemisch nagemaakt en vele malen versterkt. Zo is het aspirientje afgeleid van de natuurlijke aspirines, die in de bast van de wilg voorkomen. Fytotherapie maakt gebruik van zuivere plantaardige stoffen waaruit bijv. geen inhoudsstoffen zijn geïsoleerd zoals in de reguliere geneeskunde gebeurt of die oneindig verdund worden zoals binnen de homeopathie.

Natuurlijk is het zo dat we niet zonder deze chemische medicijnen kunnen, maar het is zeker ook zo dat er veel resultaten behaald worden met het inzetten van plantenmiddelen.

Fytotherapie is een prima ondersteuning naast de Orthomoleculaire Geneeskunde. We zien dan vaak dat deze 2 therapiën hand in hand gaan. Beide zijn erop uit de patiënt van zijn klachten af te helpen en te genezen.