Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire Geneeskunde heeft als doel het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn. (Definitie door scheikundig Professor en tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling, 1986)

Orthomoleculaire geneeskunde (orthos=juist moleculair=bouwstenen) houdt zich bezig met de juiste bouwstenen voor het leven. Hier vallen vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren onder. Deze bouwstenen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Tekorten van deze voedingsstoffen kunnen veel klachten veroorzaken.

Gevolg van ontoereikende voeding is dat hormonen en neurotransmitters (boodschapperstoffen hersenen) niet meer voldoende aangemaakt of afgebroken kunnen worden, de lever onvoldoende kan ontgiften, de darmflora wordt aangetast, het immuunsysteem en klieren (schildklier, bijnier, geslachtsorganen) minder gaan functioneren. Dit toont het belang van goede voeding.

Krijgen we via de huidige voeding genoeg van deze essentiele bouwstoffen binnen? Het antwoord is nee. Ieder mens heeft door zijn aanleg, werkomstandigheden, stress en overige omstandigheden ook andere behoeften en zwakke plekken.

In mijn praktijk sluit ik aan bij uw persoonlijke situatie met als doel uw lichaam zo optimaal mogelijk van voedingsstoffen te voorzien.

Dit betekent dat behandeling kan bestaan uit het gebruik van vitamines en mineralen (suppletie), fytotherapeutica (plantenmiddelen), aanvulling van de voeding (whole food treatment en suppletie) outspanning en het inzetten van beweging als therapie. Voeding kan eigenlijk niet zonder beweging. Beiden hebben invloed op de functie van bijna alle systemen van het menselijk lichaam via andere, maar wel samenwerkende, mechanismen.

De basis ligt in de zwangerschap

De totale ontwikkeling van de foetus is afhankelijk van voedingsstoffen. Hoe beter de moeder haar levensstijl aanpast, hoe beter het kind zich ontwikkelt. Een aan-staande moeder zou bijvoorbeeld veel meer verteld moeten worden dat het eten van de juiste vet-zuren de ontwikkeling van de ogen en hersenen van de foetus bevordert. De Ortho-moleculaire Geneeskunde is niet alleen bedoeld om gezondheidsklachten te verhelpen. De Ortho-moleculaire Geneeskunde is zeker ook bedoeld als preventieve geneeskunde